Blog

  • 17-06-2016 18:31

    Verslagen Feskens Orthopedie

    Technisch verslag week 1 Feskens Orthopedie
    - Kniebrace achterste kruisbanden pasklaar gemaakt vanaf gieting
    - Kniebrace gonartrose volledig afgewerkt vanaf maatname
    - Radiale deviatiespalk afgewerkt vanaf maatname
    - Ongeveer 12 paar steunzolen afgewerkt...
    - Kniebrace Bauerfeind voorste kruisbanden gaan aanmeten en afleveren in Middelheim ziekenhuis
    - Nieuwe remknie in BB prothese gezet en maatname voor liner genomen
    - Nieuwe voet in BB prothese gezet en afgesteld
    - Afleveringen schoenen en steunzolen in ziekenhuizen en rusthuizen
     
    Technisch verslag week 2 Feskens Orthopedie
    - Soft socket BK gemaakt
    - Siliconen duim-handspalk (walsen, kleuren, inrollen, vacuum, oven, vormen)
    - Extensiebrace knie (getrokken, polstering, bandjes, schuren)
    - ong. 20 paar steunzolen afgewerkt...
    - Maatname heupex. voor nieuwe polstering in korf
    - Guillotine amputatie BK, polstering vervangen, extra polstering opgezet, anker vervangen.
    - Schoen/laars bekleed, PE-schelp, gestikt, getrokken, patroon gemaakt, geschuurd), voor verbrijzelde enkel
     
    Technisch verslag week 3 Feskens Orthopedie
    - Klenzach (spoorplaat haaks gezet, stangen geplooid, bandje vastgezet)
    - FreeWalk herstelling in 'kniescharnier'
    - Spalk tegen flexiecontractuur pols, met lichte flexie mogelijk bij spasmes
    - Polstering voor korf bij heup-ex...
    - 2x Soft socket gemaakt
    - Polsspalk uit silicone afgewerkt
    - Kniebrace voorste kruisbanden hersteld (nieuwe gespen, polstering)
    - Ong 25 paar steunzolen afgewerkt
     
    Technisch verslag week 4 Feskens Orthopedie
    - Klenzach bekleed, afgewerkt
    - Polsspalk bekleed, afgewerkt...
    - BK koker gegoten
    - Dubbele sof socket gemaakt voor man met Guillotine amputatie (last van zwelling, dus zodoende kan hij er een uitnemen).
    - Koker BK gemaakt voor guillotine amputatie met luchtruimte onder stomp
    - Jongere ingegips voor Boston korset tegen scoliose
    - Voetjes uitgegoten in schuim voor leest voor orthopedische schoenen
    - Laars voor patient met verbrijzelde enkel zga afgewerkt (schacht opgepint, zool geschuurd en gelijmd
    - ong 30 paar steunzolen afgewerkt

  • 17-06-2016 18:29

    SPIATOčNÝ

    SPIATOčNÝ
    20-21-22 / 05 / '16.

    Vrijdagmorgend mocht ik starten op de afdeling korsetten. Nadat ik een uurtje had geholpen met de CAD-CAM inscan methode, mocht ik in de werkplaats een getrokken plastic uitzagen, de stangen plooien en banden vastnieten tot een volwaardig Milwaukee-korset. Kort nadien kwam mijn supervisor van de afdeling orthesen binnen om te vragen of ik even mee op de spoeddienst kon helpen. Het was een drukke ochtend op de spoedafdeling, een kuisvrouw van de ...kliniek was gevallen en had haar neus gebroken. Ze had een voorschrift om een nacht-masker te dragen voor haar neus. Ze haar geen thermolyn maker nodig met perifeer zicht, want ze beoefende geen sport en het masker zou enkel 's nachts worden gedragen. Bij de maatname was mijn supervisor in dezelfde kamer bezig met een andere patient, dus hij kon ingrijpen indien ik het thermoplastische materiaal niet goed had gelegd over haar gezicht. Nadat dit oké bleek te zijn, tekende hij nog even af welke vorm de gaten voor de ogen moesten hebben, en dan mocht ik zelf beginnen met schuren, polieren, stikken en de banden vastmaken. Een klein uurtje later was het masker klaar en kon onze kuisvrouw weer verder.

    Na de middag werd er Belgendag gehouden op de afdeling orthesen. Samen met Belgische chocolade, werd er ook Stella en Kempisch Vuur gedronken.

    Vandaag ben ik met de bus naar Devin Hrád geweest, wat ruines zijn van het kasteel van Bratislava dat werd gebouwd op een klif om zo de vijand van ver af te zien aankomen. Morgen plan ik nog naar de Slavin te gaan, een monument waarnaast het militaire kerkhof ligt. Vanaf daar zou je een subliem zicht hebben op de stad. Ik verwacht in de voormiddag daar heen te gaan, aangezien de thermometer vanmiddag 31°C aangaf en morgen nog warmer wordt.

  • 17-06-2016 18:27

    TEA-TIME

    TEA-TIME

    Woensdagavond ben ik naar de Tea-Time geweest van Erasmusstudenten in Bratislava. Ze verzamelen elke woensdag in een bar en praten er wat met elkaar, leuk om wat contacten te leggen. Donderdag ben ik na het werk naar de Garden of Janko Kral geweest, waar we met de 2 jongens en 2 meisjes van ons appartement onze lunch hebben gegeten. Bonen in tomatensaus opgewarmd op een kampeervuurtje met een ciabattabroodje.

    Vandaag krijg ik de mogelijkheid om te volgen in de werkplaats voor... de korsetten. Ik heb de hele week zelf de keuze gekregen in wat ik wou doen, en dat zijn (overduidelijk?) orthesen geworden, al heb ik eveneens bij 2 prothesen geholpen en de eerste dagen steunzolen gemaakt.

    Technisch verslag woensdag 18 en donderdag 19 mei '16. :
    - Helmpje verder afgewerkt
    - 2x Genua Valga apparaat gemaakt
    - 2x Nachtorthese voor babietjes, achillespeesverlenging gemaakt
    - Masker voor patient met gebroken neus, die verder hockey wou spelen, gemaakt uit themolyn (denk ik?)
    - Knieorthese Odra gemaakt
    - Langs Otto Bock Bratislava gereden om enerzijds papierwerk af te geven met mijn supervisor, en een WalkOn brace te gaan ophalen.
    - WalkOn brace lichtjes aangepast zodat deze in de schoen van de patient paste.

     

     

  • 17-06-2016 18:26

    ZÁHRADY A PARKY

    ZÁHRADY A PARKY

    Er bevinden zich nog vier originele gotische tuinen in Bratislava, allemaal binnenin kloosters of abdijen. De Franciscan en Ursulines cloister gardens worden voornamelijk nog gebruikt om groenten en kruiden in te telen, maar eveneens voor het gebed en meditatie. De Prepošt Palace garden in Kapitulská Street is de grootste gotische tuin die nog door de bevolking vrij te bezoeken is. Daarnaast zijn er nog verschillende kleine neo-gotische tuintjes in Kapitulská ...Street, Ventúrska Street, Prepoštská Street en Farská Street. Al deze kleine tuintjes zijn ook vrij te bezoeken en worden samen de Liszt tuinen genoemd.

    De Pálffy en Lippay tuinen zijn de twee mooiste tuinen van Bratislava. Ze waren gedeeltelijk verwoest in het einde van de 17e eeuw, maar tegen het begin van de 18e eeuw waren ze weer geheel heropgebouwd. In de Pálffy tuin, bevindt zich een Lindenboom van wel 7 verdiepingen hoog. Een van de oudste Lindenboom ter wereld. In Renaissance tuinen bevinden zich zowel exotische bloemen en planten als grotten, standbeelden en fonteinen, een idyllisch beeld dus. Naast de Lippay en Pálffy tuinen, zijn er nog twee kleinere Renaissance tuinen in Bratislava. De Prepoštská en Jesenák tuinen bevinden zich beiden, net zoals de Pálffy tuin, in het noord-oosten van Bratislava en zij zijn eveneens bekend om hun lindenboom-populatie als die in Pálffy.

    Bratislava telt drie Barokke tuinen, de Koch tuin, de Grassalkovich tuin en de Medische tuin. Enkel de Koch tuin is vrij toegankelijk voor het publiek. De toegangspoort is in Partizánska Street en in de tuin bevinden zich voornamelijk architecturale toevoegingen zoals bankjes, trappen, artificiële heuveltjes, standbeelden en 1 grote vijver. Het is een enorm gevarieerde en exotische tuin waar meer dan 120 boomsoorten staan. De Koch tuin is een echte wintertuin, ze blijft het hele jaar door groen! Doordat Bratislava een nogal druk bevolkte stad is, is de Koch tuin een belangrijke broedplaats voor de stadsvogels zoals merels, mussen en duiven.

    Technisch verslag:
    - Voormiddag naar de Kinder-poliokliniek geweest: maatnames, afleveringen, cursus maatname Nancy Hylton.
    - Nachtorthesen voor Achillespeesverlenging gemaakt (2x) uit thermoplastisch materiaal.
    - Gips OB-stomp gemodelleerd, diepgetrokken, proefkoker gemaakt met actief-vacuum.
    - Gips BB-stomp gemodelleerd, diepgetrokken, proefkoker gemaakt met Kiss-systeem.
    - Theoretische cursus over Hybrid knee van Proteor:
    https://orthopaedics.proteor.com/product,1159-knees-with-reg…

  • 17-06-2016 18:24

    GRASSALKOVIčOV PALÁC

    GRASSALKOVIčOV PALÁC
    16/5/'16.

    Het barokke Grassalkovičov Palác is het paleis waar de president van Slowakije woont. Het in grijs/wittinten uitgevoerde presidentieel paleis ligt aan de rand van het centrum aan het plein Hodžovo námestie. Dot vrij ruim opgezette plein geeft het paleis de statige uitstraling die hoort bij een residentie van een president. Achter het paleis ligt Grassalkovichova záhrada. Dit is een tegenwoordig publiek park op de plek waar vroeger de tuin van h...et paleis lag. Het behoort met het park bij de burcht en Medická záhrada tot de populairste parken in het centrum van Bratislava.

    Technisch verslag:
    - 2x orthese metatarsi addusti proefversie gemaakt en gepast bij patienten
    - orthese met Nancy Hylton schoentjes gemaakt, morgen passen.
    - knieorthese gemaakt tegen gonartrose

    Morgen gaan we naar de kinder-poliokliniek, maatnames nemen, passingen en afleveringen.

     

     

  • 17-06-2016 18:22

    NAJKRAJšIE STRÁžENÝM TAJOMSTVOM

    NAJKRAJšIE STRÁžENÝM TAJOMSTVOM
    13-14-15 / 05 / '16.

    Toen ik vrijdag iets voor acht uur aanwezig was in de werkplaats, zag ik date r nog niemand was die al een beetje Engels of Duits kende. Ik begroette hen, kleedde mij om en was van plan om te wachten tot er iemand kwam die me wat kon zeggen. De oudste vrouw kwam naar me toe en nam me mee naar de gipskamer, waar ze me probeerde duidelijk te maken met gebaren dat ik twee gipsmodellen mocht afwerken om KAFO’s op te maken. Voet verlengen, verhogen, rechte kanten en rechte voet, maar de hielvorm behouden. Goed, dat kon ik want dat had ik reeds gedaan de voorbije dagen. Eens ik daarmee klaar was, was het reeds bijna 11u. Ik ging even terug naar de werkplaats om wat te eten en te drinken en zag dat ondertussen iedereen was toegekomen. Meteen kreeg ik een uitnodiging om te proeven van een Slovaakse vodka. Emiel vertelde me dat het op vrijdag vaak de gewoonte was om vrijdag samen wat te drinken, om de week af te sluiten. Aangezien ze deze vrijdag allemaal wat vroeger wouden stoppen omdat er een concert zou zijn, begon de pret nu al. Blijkbaar zijn de uren van de werknemers in de werkplaats niet zo heel nauw. Er zijn vaste uren dat ze dienen te blijven omdat er tot een bepaald uur patienten kunnen komen, maar nadien kan je kiezen hoelang je nog blijft, zolang het op het einde van de maand maar je uren hebt gewerkt.

    Na het drankje, vroeg ik aan Jan of het mogelijk was om eens naar de werkplaats van de korsetten te gaan. Wetende dat de vrouwen die daar werken geen Engels of Duits spreken, stemde Jan in en ging hij me een rondleiding geven daar. Meteen toen we daar aankwamen, vroeg een van de vrouwen aan Jan of ik geinteresseerd zou zijn in het afwerken van een korset. Er moest plastic worden getrokken waarbij ze hulp nodig had, nadien ging ze de afwerklijnen tegenen waarop ik moest uitzagen en uitschuren. Meer moest er niet gebeuren, dus natuurlijk stemde ik in.

    ‘s Middags zijn Emiel, Yano, Yosef en ik samen een pizza gaan eten, en in de namiddag hebben we nog een uurtje gebabbeld en wat drankjes geproefd in de werkplaats. Tatratea is blijkbaar iets typisch van hier, een likeur op basis van thee van kruiden uit het Tatrasgebergte. Je hebt ze in 5 smaken, en dus 5 verschillende alcoholpercentages: 32%, 42%, 52%, 62% en 72% .

    ‘s Avonds ben ik nog iets gaan drinken met andere international erasmusstudenten, maar het mooiste plekje van Bratislava zag ik pas zaterdag. Emiel vertelde me de week voorheen dat de mooiste terrasjes van Bratislava, zich naast de oostelijke brug bevonden. De terrasjes kijken uit over de Donau en elke dag is er tussen 12-16u spektakel op de Donau, zoals een openluchttheater. Ik vleidde me neer in een van de zetels, en na enkele minuten kwam een Slovaakse moeder vragen of ze er mocht komen bijzitten aangezien de andere plekjes vol waren. Haar tweeling speelde wat verderop in de speeltuin, en samen praatten we wat in het Duits terwijl we van onze cocktail dronken en keken naar de actviteiten op het water.

    Zodadelijk vertrekken de jongens van het appartement hier, met mij naar een Belgische Pub om de voetbal te kijken. Blijkbaar wordt deze pub sinds kort niet meer uitgebaat door een Belg maar door een Tjech, beetje contradictorisch. In elk geval staat er op hun website dat de match zal worden uitgezonden, en hoogstwaarschijnlijk zullen we nadien ook iets in de stad gaan eten.

    NAJKRAJšIE STRÁžENÝM TAJOMSTVOM
    13-14-15 / 05 / '16.

    Toen ik vrijdag iets voor acht uur aanwezig was in de werkplaats, zag ik date r nog niemand was die al een beetje Engels of Duits kende. Ik begroette hen, kleedde mij om en was van plan om te wachten tot er iemand kwam die me wat kon zeggen. De oudste vrouw kwam naar me toe en nam me mee naar de gipskamer, waar ze me probeerde duidelijk te maken met gebaren dat ik twee gipsmodellen mocht afwerken om KAFO’s op te maken. Voet verlengen, verhogen, rechte kanten en rechte voet, maar de hielvorm behouden. Goed, dat kon ik want dat had ik reeds gedaan de voorbije dagen. Eens ik daarmee klaar was, was het reeds bijna 11u. Ik ging even terug naar de werkplaats om wat te eten en te drinken en zag dat ondertussen iedereen was toegekomen. Meteen kreeg ik een uitnodiging om te proeven van een Slovaakse vodka. Emiel vertelde me dat het op vrijdag vaak de gewoonte was om vrijdag samen wat te drinken, om de week af te sluiten. Aangezien ze deze vrijdag allemaal wat vroeger wouden stoppen omdat er een concert zou zijn, begon de pret nu al. Blijkbaar zijn de uren van de werknemers in de werkplaats niet zo heel nauw. Er zijn vaste uren dat ze dienen te blijven omdat er tot een bepaald uur patienten kunnen komen, maar nadien kan je kiezen hoelang je nog blijft, zolang het op het einde van de maand maar je uren hebt gewerkt.

    Na het drankje, vroeg ik aan Jan of het mogelijk was om eens naar de werkplaats van de korsetten te gaan. Wetende dat de vrouwen die daar werken geen Engels of Duits spreken, stemde Jan in en ging hij me een rondleiding geven daar. Meteen toen we daar aankwamen, vroeg een van de vrouwen aan Jan of ik geinteresseerd zou zijn in het afwerken van een korset. Er moest plastic worden getrokken waarbij ze hulp nodig had, nadien ging ze de afwerklijnen tegenen waarop ik moest uitzagen en uitschuren. Meer moest er niet gebeuren, dus natuurlijk stemde ik in.

    ‘s Middags zijn Emiel, Yano, Yosef en ik samen een pizza gaan eten, en in de namiddag hebben we nog een uurtje gebabbeld en wat drankjes geproefd in de werkplaats. Tatratea is blijkbaar iets typisch van hier, een likeur op basis van thee van kruiden uit het Tatrasgebergte. Je hebt ze in 5 smaken, en dus 5 verschillende alcoholpercentages: 32%, 42%, 52%, 62% en 72% .

    ‘s Avonds ben ik nog iets gaan drinken met andere international erasmusstudenten, maar het mooiste plekje van Bratislava zag ik pas zaterdag. Emiel vertelde me de week voorheen dat de mooiste terrasjes van Bratislava, zich naast de oostelijke brug bevonden. De terrasjes kijken uit over de Donau en elke dag is er tussen 12-16u spektakel op de Donau, zoals een openluchttheater. Ik vleidde me neer in een van de zetels, en na enkele minuten kwam een Slovaakse moeder vragen of ze er mocht komen bijzitten aangezien de andere plekjes vol waren. Haar tweeling speelde wat verderop in de speeltuin, en samen praatten we wat in het Duits terwijl we van onze cocktail dronken en keken naar de actviteiten op het water.

    Zodadelijk vertrekken de jongens van het appartement hier, met mij naar een Belgische Pub om de voetbal te kijken. Blijkbaar wordt deze pub sinds kort niet meer uitgebaat door een Belg maar door een Tjech, beetje contradictorisch. In elk geval staat er op hun website dat de match zal worden uitgezonden, en hoogstwaarschijnlijk zullen we nadien ook iets in de stad gaan eten.

  • 17-06-2016 18:20

    KOSTOL SVÄTEJ ALžBETY

    KOSTOL SVÄTEJ ALžBETY
    12-5-'16.

    De officiële naam van deze kerk is de Kostol svätej Alžbety (Kerk van Sint Elizabeth), gewijd aan Elizabeth van Hongarije. De kerk draagt echter al sinds mensenheugenis de bijnaam "Blauwe Kerk", dankzij de hemelsblauwe kleur van de gevel, de mozaïeken, majolica's en het blauw geglazuurde dak. Het kerkje wordt regelmatig omschreven als sprookjesachtig of een trouwtaart en is dan ook een compleet andere kerk dan wat je elders tegen zou komen.

    ...

    De Blauwe Kerk werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd, oorspronkelijk als schoolkapel van de naburige universiteit. Het is een van de beste voorbeelden van de Hongaarse separatistische stijl. Deze stijl is gecombineerd met de Art Noveau en er zijn speels Romaanse, Oriëntale en Klassieke details toegevoegd. Het altaar beschikt over een illustratie van Sint Elizabeth die aalmoezen uitdeelt aan de armen. Dit deed zij in de Middeleeuwen, waardoor zij een risico bracht op haar status.

    Technisch verslag:
    - Maatname voor KAFO’s voor equinovarus bilateraal en Genua Valga. Gipspositief maken, moddeleren.
    - Afwerken KAFO voor Genua Valga in PE, proefpassing gedaan
    - Maatname Nancy Hylton methodiek
    - Moddeleren bovenbeen gipspositief
    - Halux valgus apparaatje afgewerkt

  • 17-06-2016 18:18

    SKORICA TORTU

    SKORICA TORTU
    11-5-'16.

    Om stipt 8uur, wandelde ik door de deur van de orthese-werkplaats op de eerste verdieping van het ziekenhuis. De geur van kaneel drong mijn neus binnen, toen ik iedereen netjes een hand ging geven. Yano en Ján spraken beiden Duits, Michael sprak wat Engels, maar helaas kon ik met de andere mensen enkel in gebaren communiceren. De oudere dame maakte mij duidelijk dat er taart was meegebracht en dat iedereen ervan mocht eten, door een bord en vork in mijn handen te schuiven en naar de taart te wijzen. Toen ik genoot van mijn ontbijt, kwam Emiel binnengestormd. Emiel studeert orthopedie op de HIK en had zich overslapen, maar toen hij zag dat er nog niemand bezig was met werken, bedaarde hij en nam hij ook een stuk.

    We mochten de werkdag beginnen met een simpel gipsmodelletje bij te werken van de voeten en onderbenen van een jong kind. Dit kind had last van metatarsus adductus en kreeg aangepaste AFO’s. Nadien trokken we de plastic over de gips, en mochten we even meekomen naar de patientenkamer toen de plastic stond af te koelen. Yano kende de oudere dame die als patient op de tafel zat. Hij had ze gevraagd of het oké was als hij er enkele stagiaires bijhaalden. Yano legde uit dat de vrouw last had van artrose in beide knieën en hiervoor een brace nodig had, die wij gingen maken. We gipsten ieders een knie in van de dame, en nadien goten we onze gips uit. We moddelleerde de gipsen en trokken eveneens een plastic (PE) over het bovenbeen. Hierna zaagden we elk ons stuk uit, schuurden we alles bij en begonnen we de stangen te plooien rondom het gipsmodel. Vooraan onder de knie werd er een metalen bandje geplooid, en over het hele model kwam nadien nog een ademende stof en velcro.

    Nadien kregen we van Ján (de verantwoordelijke van de orthesen), nog uitleg over het Nancy Hylton – Dynamische stabiliseringsorthese. Deze wordt voornamelijk gebruikt bij (jonge) kinderen met weinig stabiliteit of een sterke hypertonus van de voet(en), of slechte controle van het dynamische afrollingspatroon van de voet. ZEKER DE MOEITE WAARD om na te lezen en meer over te weten te komen. Ik heb de schoentjes mogen afmaken waar ze reeds gipsmodellen voor hadden, en hopelijk kan ik deze week zelf een maatname met Yano doen op deze manier.

    Meer info Nancy Hylton DAFO: https://www.fuchsundmoeller.de/orthopaediete…/…/nancy-hilton/

    Filmpje gipsmodel nemen van Nancy Hylton DAFO: https://www.youtube.com/watch?v=rmQLk4BYEG8

    Filmpje kind voor en na DAFO:
    https://www.youtube.com/watch?v=NGhBwQFw0qc

    Nadien hebben we nog een hoofdje van een kindje ingescanned om een helmpje voor te maken, wat we deze week verder gaan afwerken. Als laatste hebben we nog plastic getrokken over gipsen modellen van een puber met extreme Genu Valgus. Hiervan worden nachtspalken gemaakt met driepuntsdruk. En ook hebben we mogen kijken naar een maatname van een patientje welke eveneens zware genu valgum had, maar door de jonge leeftijd moest het materiaal zowel stevigheid bieden als elastisch zijn. Daarom hebben ze gekozen voor thermoplastisch materiaal welke ze hebben opgewarmd in een warmwaterbad. Nadien is de patient ingezwachteld rond de benen en werd het materiaal er rond gehouden. Na een klein minuutje was het materiaal droog en hard, waardoor er aan kon gewerkt worden om voor dit kindje zo snel mogelijk nachtspalkjes te hebben, eveneens met driepuntsdruk.

     

     

  • 17-06-2016 18:16

    Eerste werkdag bij Neoprot

    Vandaag rond half zes met de bus vertrokken, van 6-17u gewerkt in de werkplaats voor steunzolen (20km van Bratislava). Erg leuke en lieve mensen. Voor de rest niets bijzonders gedaan, buiten mijn erwtjes gedopt.

    Morgen word ik op de afdeling orthesen verwacht.

    Technisch verslag:...
    - Techniek automatisch uitfrezen zolen dmv Paromed
    - Standaard techniek steunzolen vervaardigen

     

     

  • 09-05-2016 21:35

    BUSOVÝCH LINIEK

    BUSOVÝCH LINIEK
    8en9-5-'16.

    Zondagochtend kwam ik Mats tegen in de keuken. Hij vertelde me over enkele handige apps om te downloaden zodat ik m’n weg in Bratislava altijd zou vinden. Ik downloadde een offline map van Bratislava zodat ik deze altijd kon raadplegen, en ik downloadde IMHD.SK, een app voor het openbaar vervoer in Bratislava. Alle bussen, trolleybussen en trams, hun stopplaatsen en vertrekuren staan hierop vermeld en het beste is dat deze app ook offline beschikbaar is.

    Ik vertrok na een ochtenddouche naar de binnenstad met mijn camera, om mijn waneling door de binnenstad te filmen en later te verwerken tot een leuk filmpje om nadien op de facebookgroep te zetten. Eens ik de 237 meter van de Koliba was afgewandeld, kocht ik een ticketje aan de bushalte. Wat leuk is, is dat er aan elke bushalte een machine staat waar je à la minute een buskaartje kan kopen voor 15 of 30 minuten voor enkele eurocenten. Na enkele minuten kwam bus 206 aan, waarmee ik op 6 minuten op het drukste kruispunt van Bratislava uitkwam, waarnaast deObchodna ulica, de winkelstraat, ligt. Eens ik die was afgewandeld kwam ik op de weg die naar het kasteel leidde. De hele wandelroute naar en mijn bezoek aan het kasteel staan op film, dus deze zal binnenkort te bekijken zijn. In het kasteel was net een tentoonstelling van een kunstenaresse aan de gang, waar ik natuurlijk ook even ben binnengesprongen en heb gevraagd of ik er ook mocht filmen wat geen probleem was.

    Na het kasteel, ben ik nog langs de Michael’s gate naar de binnenstad gewandeld om op film nog wat te kunnen tonen. Bratislava is bezaaid met groen, langs alle straten staan rijen bomen en op elke hoek is wel een parkje met fonteinen, kruiden en struiken. Erg aangenaam om door te wandelen en het geeft een verfrissend gevoel om even door de schaduw van de bomen te lopen bij 30°C.

    Vanaf de binnenstad nam ik bus 212 richting Neoprot, zodat ik maandag zeker wist welke halte ik moest afstappen. En 3 minuten nadat ik was afgestapt bij Neoprot, had ik alweer een bus 209 om terug naar ‘mijn berg’ te rijden.

    Maandag werd ik om 8u verwacht bij Neoprot, waar ik net op tijd was. Andrea gaf me een rondleiding en vertelde me dat ik de eerste dag mocht beginnen bij de scanning van voeten voor steunzolen te laten aanmaken. Zusanna sprak netjes Engels en gaf antwoorden op de vragen die ik had, en liet me tegen het einde van de werkdag weten dat ik dinsdag om 6u verwacht werd aan Neoprot, en dat ik met Adriana dan zou vertrekken naar de werkplaats om steunzolen te verwaardigen. Die werkplaats ligt om 20km van Bratislava. Ik heb even gekeken op de app, en de eerste bus die rijdt naar Neoprot, is om half zes, dus ik geraak er tijdig.

    Om mijn dag af te sluiten, ben ik naar de Centrale Markt gegaan om verse groenten te kopen. De Centrale Markt ligt achter de hoek bij Neoprot (net als het shoppingcenter, joepie!).

    Technisch verslag:
    - 2D scans nemen van voeten, voor vervaardiging steunzolen
    - Blauwdrukken nemen (vnl bij mensen die moeilijk konden staan op
    de scan, zoals oudere mensen of mensen met krukken.
    - Thermo steunzolen ‘maken’ (wordt mij morgen nog duidelijk uitgelegd
    hoe de werking precies is).
    - 7jarig kind met extreme platknikvoeten gezien, man met klomp- en dropvoet gezien.

1 | 2 | 3 >>

Contact

stage se-n-se Oi

Trefwoorden

© 2015 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode