SKORICA TORTU

17-06-2016 18:18

SKORICA TORTU
11-5-'16.

Om stipt 8uur, wandelde ik door de deur van de orthese-werkplaats op de eerste verdieping van het ziekenhuis. De geur van kaneel drong mijn neus binnen, toen ik iedereen netjes een hand ging geven. Yano en Ján spraken beiden Duits, Michael sprak wat Engels, maar helaas kon ik met de andere mensen enkel in gebaren communiceren. De oudere dame maakte mij duidelijk dat er taart was meegebracht en dat iedereen ervan mocht eten, door een bord en vork in mijn handen te schuiven en naar de taart te wijzen. Toen ik genoot van mijn ontbijt, kwam Emiel binnengestormd. Emiel studeert orthopedie op de HIK en had zich overslapen, maar toen hij zag dat er nog niemand bezig was met werken, bedaarde hij en nam hij ook een stuk.

We mochten de werkdag beginnen met een simpel gipsmodelletje bij te werken van de voeten en onderbenen van een jong kind. Dit kind had last van metatarsus adductus en kreeg aangepaste AFO’s. Nadien trokken we de plastic over de gips, en mochten we even meekomen naar de patientenkamer toen de plastic stond af te koelen. Yano kende de oudere dame die als patient op de tafel zat. Hij had ze gevraagd of het oké was als hij er enkele stagiaires bijhaalden. Yano legde uit dat de vrouw last had van artrose in beide knieën en hiervoor een brace nodig had, die wij gingen maken. We gipsten ieders een knie in van de dame, en nadien goten we onze gips uit. We moddelleerde de gipsen en trokken eveneens een plastic (PE) over het bovenbeen. Hierna zaagden we elk ons stuk uit, schuurden we alles bij en begonnen we de stangen te plooien rondom het gipsmodel. Vooraan onder de knie werd er een metalen bandje geplooid, en over het hele model kwam nadien nog een ademende stof en velcro.

Nadien kregen we van Ján (de verantwoordelijke van de orthesen), nog uitleg over het Nancy Hylton – Dynamische stabiliseringsorthese. Deze wordt voornamelijk gebruikt bij (jonge) kinderen met weinig stabiliteit of een sterke hypertonus van de voet(en), of slechte controle van het dynamische afrollingspatroon van de voet. ZEKER DE MOEITE WAARD om na te lezen en meer over te weten te komen. Ik heb de schoentjes mogen afmaken waar ze reeds gipsmodellen voor hadden, en hopelijk kan ik deze week zelf een maatname met Yano doen op deze manier.

Meer info Nancy Hylton DAFO: https://www.fuchsundmoeller.de/orthopaediete…/…/nancy-hilton/

Filmpje gipsmodel nemen van Nancy Hylton DAFO: https://www.youtube.com/watch?v=rmQLk4BYEG8

Filmpje kind voor en na DAFO:
https://www.youtube.com/watch?v=NGhBwQFw0qc

Nadien hebben we nog een hoofdje van een kindje ingescanned om een helmpje voor te maken, wat we deze week verder gaan afwerken. Als laatste hebben we nog plastic getrokken over gipsen modellen van een puber met extreme Genu Valgus. Hiervan worden nachtspalken gemaakt met driepuntsdruk. En ook hebben we mogen kijken naar een maatname van een patientje welke eveneens zware genu valgum had, maar door de jonge leeftijd moest het materiaal zowel stevigheid bieden als elastisch zijn. Daarom hebben ze gekozen voor thermoplastisch materiaal welke ze hebben opgewarmd in een warmwaterbad. Nadien is de patient ingezwachteld rond de benen en werd het materiaal er rond gehouden. Na een klein minuutje was het materiaal droog en hard, waardoor er aan kon gewerkt worden om voor dit kindje zo snel mogelijk nachtspalkjes te hebben, eveneens met driepuntsdruk.

 

 

Terug

Contact

stage se-n-se Oi

© 2015 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode